Chirurgische behandelingen

Home | Chirurgische behandelingen

Land van Axel mondzorg

Chirurgische behandelingen

In onze praktijk doen wij kleine chirurgische behandelingen, zoals het verwijderen van een tand of wortel of het corrigeren van tandvlees. Ook na een ongeval kan een chirurgische behandeling nodig zijn. 

Kleine chirurgische ingrepen

Een chirurgisch ingreep wordt altijd onder verdoving gedaan. Dit gebeurt door middel van een injectie. 

Als er een tand verwijderd moet worden doet de tandarts dit met een tang. Hij wrikt de tand uit de kaak. Dit kan een drukkend, maar pijnloos gevoel geven. 

De wond die ontstaat na een chirurgische ingreep wordt soms gehecht met zelf oplossend hechtdraad. Daarna wordt er een gaasje in uw mond gedaan waar u voor 30 minuten op dicht moet bijten om het bloeden te stelpen. 

Nabehandeling na een chirurgische ingreep

De verdoving is na vier uur uitgewerkt. U kunt dan napijn krijgen. Deze is meestal goed te bestrijden met paracetamol 500 mg. Als dit niet voldoende werkt kan daarnaast ook ibuprofen 400 mg gebruikt worden (lees altijd de bijsluiter om na te gaan of u dit mag gebruiken!). Gebruik geen aspirine, dit zorgt ervoor dat de wond moeilijker dichtgaat. 

De eerste uren kan de wond nog een beetje nabloeden. Wanneer de wond opnieuw of meer gaat bloeden bijt dan voor 30 minuten op een gaasje of schone doek. Kijk niet tussen door of het bloeden gestopt is. Het is belangrijk dat er een constante druk op de wond is. Spoel de mond niet. Blijft de wond daarna nog bloeden, neem dan contact op met uw tandarts. 

Het is normaal dat u een beetje koorts krijgt na een chirurgische behandeling. Als de temperatuur hoger is dan 39 graden, neem dan contact op met uw tandarts. 

Zwelling na een chirurgische ingreep is normaal. Meestal is deze het heftigst in de eerste twee dagen, daarna zal het langzaam minder worden. Als de zwelling steeds erger wordt of u slikklachten krijgt, moet u contact opnemen met de tandarts.

Na tien dagen is de wond weer helemaal dicht. Alcohol en roken vertragen de genezing van de wond.

Als de verdoving is uitgewerkt mag u weer voorzichtig eten en drinken. Probeer daarbij zo min mogelijk op de wond te kauwen.  

Tandenpoetsen mag dezelfde dag weer. Wees wel voorzichtig rondom de wond.