Kronen, bruggen en implantaten

Home | Kronen, bruggen en implantaten

Land van Axel mondzorg

Kronen, bruggen en implantaten

Als de tand te zwak is voor een vulling kan de tandarts als vervanging een kroon plaatsen. Ook bij verkleuring of vervorming van de tand kan een kroon uitkomst bieden.

Een brug (meerdere kronen naast elkaar) kan lege plekken in het gebit weer opvullen waardoor de functie van het gebit wordt hersteld.

Als er geen eigen tandwortel meer is om een brug of kroon op te bevestigen, wordt er een implantaat in het kaakbot gezet. Op het implantaat kan de kroon, brug of klikgebit geplaatst worden. 

Kronen

Een kroon is een kapje van porselein of metaal dat op een afgeslepen tand wordt geplaatst.

Bij het maken van een kroon wordt de tand eerst verdoofd door middel van een injectie. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk voor een tijdelijke kroon, waarna hij start met het slijpen van de tand, zodat er ruimte komt voor een kroon.

Na het slijpen van de tand wordt er afdruk van de tand gemaakt zodat de kroon goed op de geslepen tand past.

Samen met u zal de tandarts de juiste kleur en vorm van de kroon kiezen en een tijdelijke kroon voor 2 weken plaatsen.

Bij de volgende afspraak na 2 weken plaatst de tandarts de definitieve kroon. Na het vastzetten voelt de kroon net zo vast als de oorspronkelijke tand. 

Bruggen

Een brug is een rij van meerdere kronen die lege gaten opvult of over zwakkere tanden wordt gezet. 

Bij het maken van een brug wordt eerst verdoofd door middel van een injectie. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk voor een tijdelijke brug, waarna hij start met het slijpen van de tanden, zodat er ruimte komt voor een brug. 

Na het slijpen van de tanden wordt er een afdruk gemaakt zodat de brug goed op de geslepen tanden past.

Samen met u zal de tandarts de juiste kleur en vorm van de brug kiezen en een tijdelijke brug voor 2 weken plaatsen.

Bij de volgende afspraak na 2 weken plaatst de tandarts de definitieve brug. Na het vastzetten voelt de brug net zo vast als de oorspronkelijke tanden. 

Implantaten

Een implantaat is een titanium ‘schroef’ die in de kaak wordt gezet zodat er een kroon of brug op bevestigd kan worden.

Bij het plaatsen van een implantaat worden er eerst foto’s van de kaak gemaakt om te kijken of er voldoende kaakbot is om het implantaat in te kunnen zetten.

Tijdens de behandeling wordt het gebied waar het implantaat komt verdoofd door middel van een injectie. De tandarts zal daarna een klein sneetje in het tandvlees maken zodat er een klein gaatje in het kaakbot geboord kan worden. Daarna wordt het implantaat in het kaakbot geplaatst en de wond weer gehecht.

Voordat de kroon of brug geplaatst kan worden moet het implantaat eerst vastgroeien in het kaakbot. Dit duurt ongeveer 9-12 weken.

Bij de volgende afspraak wordt de kroon of brug op het implantaat bevestigd.

Het chirurgische deel van deze behandeling, het plaatsen van het implantaat, gebeurt bij een specialist. Voor het maken van de kroon, brug of klikgebit op het implantaat kunt u weer terecht bij de tandarts.