Kunstgebit

Home | Kunstgebit

Land van Axel mondzorg

Kunstgebit

Een kunstgebit is een uitneembare gebitsprothese ter vervanging van de natuurlijke tanden. Er zijn verschillende soorten protheses zoals een klikgebit, frameprothese en plaatprothese. 

Kunstgebit

Een kunstgebit wordt geplaatst als uw eigen gebit niet meer functioneert. Als er nog tanden of wortels in de mond zitten, worden deze eerst verwijderd. 

Een kunstgebit bestaat uit een stuk tandvleeskleurige kunsthars waarop de tanden zijn geplaatst. 

Als u een kunstgebit krijgt maken we eerst een afdruk van uw kaak. Daarna wordt de hoogte, breedte, kleur en vorm van het kunstgebit gekozen. Hiervoor zijn een aantal afspraken nodig. 

Klikgebit

Een klikgebit zit beter vast in uw mond omdat deze via implantaten wordt vastgezet op de kaak. Afhankelijk of het klikgebit in de bovenkaak of onderkaak wordt geplaatst zijn hier twee tot vier implantaten voor nodig.

Zodra de implantaten zijn geplaatst en vastgegroeid in het bot, wordt er een afdruk gemaakt van de kaak en wordt de hoogte, breedte, kleur en vorm van tanden gekozen. Hiervoor zijn een aantal afspraken nodig.

Frameprothese

Mist u tanden en is een kroon op brug geen optie dan kunt u een gedeeltelijk kunstgebit krijgen. Een frameprothese is een gedeeltelijk kunstgebit dat rust op de eigen tanden. U kunt een frameprothese makkelijk in en uit uw mond halen. 

Een frameprothese bestaat uit een metalen frame met een stukje tandvleeskleurige kunsthars waarop de tanden zijn geplaatst. 

Als u een frameprothese krijgt maken we eerst een afdruk van uw kaak. Daarna wordt de hoogte, breedte, kleur en vorm van de prothese en tanden gekozen. Na enkele afspraken wordt de frameprothese geplaatst.

Plaatprothese

Wanneer u enkele tanden mist die niet vervangen kunnen worden door een kroon of brug, kunt u een plaatprothese laten plaatsen. Een plaatprothese is een gedeeltelijk kunstgebit dat u in de mond plaatst. U kunt een plaatprothese makkelijk in en uit de mond halen.

Een plaatprothese bestaat uit een tandvleeskleurige kunsthars plaatje met daarin de tanden. 

Als u een plaatprothese krijgt maken we eerst een afdruk van de kaak. Daarna wordt de hoogte, breedte, kleur en vorm van de prothese en tanden gekozen. 

Bij een volgende afspraak wordt de plaatprothese in uw mond geplaatst. 

Onderhoud kunstgebit

Het is belangrijk om het kunstgebit goed te onderhouden. Dit kunt u het beste doen door het kunstgebit ’s nachts uit te doen. Maak het kunstgebit ’s avonds schoon met een zachte tandenborstel en eventueel handzeep. Gebruik geen tandpasta, hierdoor kunnen er krassen komen in het kunstgebit. Leg het kunstgebit 1x per maand in een bakje water met een scheutje natuurazijn om te weken. Bewaar het kunstgebit ’s nachts droog in een bakje.

Spoel het kunstgebit ook na elke maaltijd schoon met lauwwarm water.