Preventieve tandheelkunde

Home | Preventieve tandheelkunde

Land van Axel mondzorg

Periodieke controle

Om de kans op gebitsproblemen te voorkomen is een goede mondhygiëne en verzorging belangrijk. Tijdens de periodieke controles controleert en reinigt de tandarts uw gebit. Door deze controle regelmatig uit te voeren verkleinen we de kans op gebitsproblemen, zoals gaatjes. Tandplak en tandsteen wordt verwijderd en er wordt gekeken naar de gezondheid van uw tandvlees. Zo nodig worden er ook röntgenfoto’s gemaakt. Ook wanneer u een prothese draagt, is een periodieke controle belangrijk. Er wordt dan gekeken of het gebit nog in orde is en of deze nog goed bij u past.

Wanneer tijdens een periodieke controle een gebitsprobleem wordt geconstateerd, wordt hiervoor een vervolgafspraak ingepland.

Land van Axel mondzorg

Mondhygiëne instructies

Na een gebitsreiniging geeft de preventieassistente u tips over een goede mondhygiëne en legt uit waardoor gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan.

Tips voor een gezond gebit

Ga twee keer per jaar naar de tandarts om de kans op gaatjes en andere gebitsproblemen te verkleinen. De volgende tips helpen u ook aan een goede mondgezondheid:

• Poets uw tanden twee keer per dag
• Gebruik tandenstokers, flosdraad en ragers voor een optimale reiniging
• Vervang uw tandenborstel elke drie maanden

Poetsinstructie

Door je tanden goed te poetsen, verwijder je tandplak en voedingsresten op en tussen je tanden.
Of u nu elektrisch of handmatig poetst, het is vooral van belang dat u geen enkele plek overslaat en minimaal twee minuten poetst.

Fluoride in tandpasta maakt de tanden sterker.
Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktanden krijgen, is het belangrijk dat er met fluoride tandpasta gepoetst wordt.
Voor volwassenen en kinderen geldt dat een
bolletje tandpasta ter grootte van een erwt voldoende is. 

Volg de poetsinstructie van de video voor een optimaal poetsresultaat.

Land van Axel mondzorg

Knarsplaat

Knarsplaat

Knarsen is het extreem over elkaar schuiven van de tanden. Als gevolg hiervan kunnen uw tanden mogelijk beschadigen.

Als u dit ’s nachts doet kan er een knarsplaat worden gemaakt. Een knarsplaat is een op maat gemaakt kunststof bitje. De kunststof laag beschermt uw tanden tegen slijtage.

Het is belangrijk dat u de knarsplaat elke week schoonmaakt met handzeep en een zachte tandenborstel. Leg de knarsplaat 1x per maand in een bakje water met een scheutje natuurazijn om te weken. Gebruik hiervoor nooit warm water of bleek, dan vervormd de knarsplaat en past hij niet meer. Maak de knarsplaat ook nooit schoon met tandpasta, hierdoor komen er krassen in de krasplaat.

Neem de knarsplaat altijd mee naar uw tandarts als u een nieuwe vulling krijgt om te voorkomen dat de knarsplaat na het vullen niet meer past.