Restauratieve tandheelkunde

Home | Restauratieve tandheelkunde

Land van Axel mondzorg

Restauratieve tandheelkunde

Restauratieve tandheelkunde betekent ontbrekende of beschadigde tanden vervangen of herstellen. Hieronder verstaan we het sealen of vullen van de tanden, maar ook facings, kronen, bruggen en implantaten. Het doel is om je gebit in de oorspronkelijke staat terug te brengen en om tandproblemen in de toekomst te voorkomen.

Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk om het gebit zo veel mogelijk te herstellen. Er kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals niet goed kunnen kauwen. Het gebit kan dusdanig worden aangetast dat het aangezicht in negatieve zin veranderd. Door lege ruimtes in het gebit op te vullen, blijven de overige tanden netjes op een rij staan. Door slijtage bij te werken of gaatjes te vullen krijgen de tanden hun oorspronkelijke uiterlijk weer terug. Hierdoor kunt u weer met zelfvertrouwen lachen. 

Land van Axel mondzorg

Kleine restauratieve behandelingen

Sealen

Bij het sealen wordt er een extra beschermend laagje over de tand gelegd. De tandarts maakt de tand schoon waarna de tand aan de bovenkant ruw wordt gemaakt. Daarop wordt sealant, een soort lak, op de tand aangebracht. Dit zorgt ervoor dat groef in de tand wordt opgevuld. De tandarts hard het sealant uit met een blauwe lamp. Na het sealen is de tand beter beschermd en minder vatbaar voor gaatjes. De behandeling is niet pijnlijk en neemt maar een paar minuten per tand in beslag.

Sealen gebeurt vaak bij kinderen waarbij de tanden helemaal zijn doorgebroken. Deze nieuwe tanden zijn kwetsbaar en daarom is het belangrijk om ze te beschermen. Omdat sealant niet zo sterk is kan het na verloop van tijd verdwijnen. Indien nodig kan er opnieuw een laagje worden aangebracht.

Vullingen

Als er een gaatje in uw tand zit, of er is een stukje van uw tand afgebroken dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. De vulling kan ook worden gebruikt om tanden met een afwijkende vorm aan te passen of een spleetje tussen de tanden op te vullen. 

De vulling is gemaakt van composiet. Voor de behandeling wordt er gekeken naar de kleur van uw tanden. De composiet wordt in dezelfde kleurtint gebruikt, zodat deze niet opvalt. 

Meestal krijgt u voor het vullen van een tand een plaatselijke verdoving door middel van een injectie. Dit zorgt ervoor dat u verder niks van de behandeling voelt. 

Het aangedane gebied wordt schoongemaakt en in het geval van een gaatje uitgeboord. Het is belangrijk dat de tand droog blijft tijdens de behandeling, daarom wordt er soms een rubber lapje rondom de tand gelegd. Daarna zal de tand gevuld worden. De tandarts hardt de vulling uit met een blauwe lamp. Om ervoor te zorgen dat de tanden weer goed op elkaar passen zal het overtollig materiaal weggeslepen worden. 

Facings

Wanneer u de stand, vorm of kleur van uw voortanden niet mooi vindt, is het in sommige gevallen mogelijk om facings te maken op uw voortanden. Deze zogenaamde “schildjes” worden gemaakt van composiet of porselein.

De tandarts slijpt een dun laagje van het glazuur van de tand af. Zo past de facing goed over de tand heen. Om er voor te zorgen dat de facing goed past wordt er een afdruk gemaakt van de afgeslepen tand. Er wordt gekeken naar de vorm, kleur en grootte van de overige tanden. Tijdens een tweede afspraak zal de tandarts de facing plaatsen.

Bij het plaatsen van de facing wordt de tand eerst met ruwer gemaakt zodat de facing beter blijft zitten. Daarna wordt de facing op de tand geplakt. Het overige materiaal wordt weggehaald.