Tandheelkundige radiologie

Home | Tandheelkundige radiologie

Land van Axel mondzorg

Tandheelkundige radiologie

Soms is de staat van het gebit niet met blote oog te zien. Daarom maakt de tandarts röntgenfoto’s. Op deze manier kan hij de stand van de wortels van de tanden en staat van het kaakbot bekijken. Ook kunnen er (beginnende) gaatjes te zien zijn. 

Röntgenfoto’s

Een röntgenfoto wordt bij elke nieuwe patiënt gemaakt om te kijken naar de huidige gebitsstatus. Daarna wordt dit regelmatig herhaald zodat de tandarts een goed zicht blijft houden op uw gebit. Er worden ook röntgenfoto’s gemaakt als de tandarts vermoedt dat er een gaatje zit onder een kroon of brug, maar ook als controle na een wortelkanaalbehandeling of implantaat. 

Voor het maken van een röntgenfoto plaatst de tandarts een plaatje in uw mond. Daarna richt de tandarts het röntgenapparaat op het te fotograferen deel van het gebit. Het apparaat wordt kort aangezet en er komen röntgenstralen uit. De straling komt op het plaatje waarna er een foto te zien is.

Als u zwanger bent worden röntgenfoto’s liever uitgesteld. Als het noodzakelijk is om röntgenfoto’s te maken, zijn er beschermmiddelen om dit veilig te kunnen doen.